Kennis is macht. De Larousse encyclopedie

Kennis is macht is altijd een veel gebruikte slogan geweest. Je kon nooit genoeg kennis hebben en lange tijd was het symbool van veel kennis een zo groot mogelijke boekenkast. Want wie veel had gelezen. Die wist natuurlijk ook veel.

De grote nederlandse Larouse encyclopedie

De encyclopedie als bron van kennis

Mijn vader wilde ons daarin het best mogelijke te bieden zodat we goed terecht zouden komen. En wat je in de jaren 70 van de vorige eeuw voor je gezin kon doen was het aanschaffen van een encyclopedie. Een compleet overzicht van alle kennis die je maar kon verzinnen verdeeld over 24 hele dikke boeken. De Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie. En inderdaad, ieder werkstuk voor school heb ik destijds rechtstreeks overgeschreven uit deze encyclopedie. Er was immers nog geen Internet en dus ook geen Google.

Abbonnement

Omdat een gewoon gezin dit eigenlijk helemaal niet kon betalen werden deze encyclopedieën verkocht via slimme abonnementen. waarbij je elke 2 maanden één boek kreeg toegestuurd. De eerste 3 boeken waren trouwens maar voor de prijs van één dus het was makkelijk instappen en daarna mocht op ieder moment opzeggen als je dat wilde. Makkelijk toch? Alleen die boeken kostten ruim 100 gulden per stuk ( € 42- ) en het waren wel 24 delen. Je kon je abbonnement wel opzeggen maar wat moet je met een alfabet tot de letter F ? Nee afmaken zou hij het. Het kost een paar centen maar wat zullen de kinderen daar nog veel plezier aan beleven tijdens hun studie. Al die kennis. Nou nou.

Dat zoeken we op

Pontificaal en prominent in onze huiskamer was hij altijd aanwezig. De encyclopedie. Er was zelfs een extra boekenkast voor aangeschaft. En ieder keer als we ons pa iets vroegen probeerde hij ons naar de encyclopedie te bewegen. “Dat kun je opzoeken“. Zei hij dan. Maar wij bleven liever als onderuitgezakte pubers op de bank liggen. Zo belangrijk was de vraag nou ook weer niet. Mijn vader nam daar geen genoegen mee en liep dan maar zelf maar naar de boekenkast. “Dat zoeken we op!” Riep hij dan altijd. ( Dit was overigens een citaat van Henri Knap. Destijds jurylid bij Cijfers en Letters, ,die bij elke twijfel de dikke van Dale ging raadplegen).

Mijn vader ging dan tussen ons en onze heilige televisie in staan met de encyclopedie in zijn hand en oreerde dan het juiste antwoord zodat we dit nooit meer zouden vergeten en zijn goed voorbeeld zouden volgen mochten we weer een vraag hebben. Maar die hadden we meestal niet.

Nostalgie

Vandaag, zo’n kleine 40 jaar later staat er boven bij mij op zolder een doos. ( Twee dozen om precies te zijn ) Met daarin de gehele 24-delige Larousse encyclopedie plus de jaarboeken 1979 t/m 1994. Eén keer per jaar vraagt mijn vrouw wat hier mee te doen. We doen er namelijk helemaal niets mee en het staat enorm in de weg.

Kennis in de uitverkoop

Ik kijk op Marktplaats en zie dat ik niet de enige ben. Mensen willen er gillend van af. Zelfs gratis. Net als ik. Maar dan zie ik weer de foto van mijn vader en hij kijkt me zo tevreden aan en zie ik weer precies hoe hij triomfantelijk voorleest uit deze onuitputtelijke bron van kennis waar hij jarenlang zo krom voor heeft gelegen. Hoe kon hij weten dat Google zou komen?

Ik denk dat ik dit jaar de dozen nog iets verder in de hoek schuif. Zoveel ruimte nemen ze eigenlijk ook weer niet in en dan zien we volgend jaar wel weer verder. Maar mocht iemand ondertussen nog een goede bestemming hebben laat het hieronder even weten.

Pa
Pa

Boekenkast

Ik ben nu op zoek naar een passende boekenkast op Bol.com. deze lijkt me echt gaaf:

boekenkast cambridge

 
advertentie

Update Mei 2019

De plaatselijke voetbalclub is blij met oud papier. De laatste gang van onze encyclopedie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *