Monopoly, het bekendste bordspel ter wereld

monopoly

Nederland is het enige land ter wereld met twee locaties op het monopoly bord van de wereldeditie. Namelijk Amsterdam en Giethoorn. Op het speelbord staan nog meer prachtigste locaties, zoals het Sydney Opera House en de Eiffeltoren. Je reist rond het speelbord met vliegvelden en spannende Here & Now kaarten die je helpen om anderen te dwarsbomen terwijl jij meest gewilde plekken ter wereld bezoekt. Betaal voor de stempels van de locaties waarop je eindigt en leg ze op je paspoort. Andere spelers betalen jou daarna een vergoeding als ze eindigen op vakjes waarvan jij de stempels van hebt. De eerste speler die z’n paspoort vol heeft wint!

monopoly-wereldeditie

Hoezo Giethoorn en Amsterdam ?

Hasbro, de huidige uitgever van het bordspel organiseerde voor de wereldeditie, ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van het spel in 2015, twee stemrondes. In de eerste ronde konden mensen uit een selectie van 80 Steden, waaronder Amsterdam, 20 stuks kiezen voor op het spelbord. Amsterdam veroverde zo een plekje, maar niet op de ‘duurste’ plek. Net als New York is Amsterdam roze. Zo werden alle plekken op het bord, behalve de twee goedkoopste verdeeld op basis het aantal stemmen. De Peruaanse hoofdstad Lima en Hong Kong in China kregen de meest dure vakjes toebedeeld.

De tweede stemronde stond open voor alle plaatsen ter wereld, dus ook voor dorpen als Giethoorn, overigens het zelfbenoemde ‘Venetië van het noorden’. Zo’n vier miljoen stemmen zijn er in de twee stemrondes uitgebracht. Hoe vaak er is gestemd voor Amsterdam of Giethoorn, kon een woordvoerder van Hasbro niet zeggen. Giethoorn kreeg wel meer stemmen dan Madrid, de andere stad die via de ‘wildcard’ een plekje kreeg.

Varianten van monopoly

Verder zijn er ook nog andere Monopoly varianten te koop. Naast het oude vertrouwde Monopoly Classic zijn er ook nog Monopoly Empire, Monopoly Gamer, Monopoly extreem bankieren en Monopoly Pokémon.

advertentie

Bron: Bol.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *