suiker

In 1987 kostte een kilo suiker € 1,05 ( Fl 2,33 ). Dit was een door de overheid vastgestelde prijs en iedere winkel moest zich daar gewoon aan houden. Suikerfabrieken waren in handen van de overheid en de verkoop was gewoon een vorm van belasting. Vandaag kost een kilo suiker bij Albert Heijn nog maar € 0.69. Waarom?

In Nederland verbouwen ongeveer 10.000 telers op 70.000 hectare suikerbieten. Uit de gegevens van de meest recente Voedselconsumptiepeiling (2007-2010), uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat de totale inname van suiker (sacharose) gemiddeld 65 gram per dag is, oftewel 24 kg per jaar. Dit is zowel van nature aanwezige (bv in fruit en groente) als toegevoegde suiker samen. Goed voor totaal ruim 400 ton suiker per jaar jaar.

Naast de suiker die we zelf toevoegen aan thee en koffie, eten en drinken we ook producten waarin de levensmiddelenfabrikanten suiker hebben verwerkt (variërend van koekjes tot ketchup en van frisdrank tot likeur). Niet al het voedsel wat we kopen of bereiden wordt opgegeten of opgedronken. We gooien ook wel eens wat weg waarin suiker zit, zoals een halve fles limonade waar de prik uit is, koud geworden koffie, zacht geworden koekjes, etc.

Diabetes 

Er zijn een 150.000 mensen in Nederland met Diabetes type1. de vorm van suikerziekte waar je zelf helemaal niets aan kan doen. Deze mensen gebruiken zelf amper suiker want dat mag niet zoveel. Ze zijn gewoon chronisch ziek. Daarnaast is er ook nog suikerziekte diabetes type 2. Ook suikerziekte, maar voornamelijk veroorzaakt door overmatig drinken of eten van slechte voeding, voornamelijk suiker.  Jaarlijks souperen alle suikerpatienten hun gehele eigen risico op aan spuiten, teststrips en Insuline. Een onvermijdelijke € 380,- belasting op chronisch ziek zijn.

Wanneer de prijs van een kilo suiker weer terug zou kunnen naar de de prijs van 1987 zou je alle type1 patienten van deze oneerlijke belastingregel kunnen verlossen.

Bron: Kenniscentrum Suiker en Voeding

Lees ook: Wat is Diabetes Mellitus ?

 

Prijs van suiker omhoog. Terug naar de prijs van 1987
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *