Cios. Een gevolg van verlengde leerplicht

Dat je in Nederland leerplichtig bent tot een bepaalde leeftijd is bekend, maar hoe zit het nou precies? Weet je eigenlijk wel hoe de leerplicht werkt en of jij onder de leerplichtwet valt? Omdat het voor veel studenten onduidelijk is hebben we de regels van de leerplichtwet in begrijpelijke taal hieronder voor je opgeschreven, wel zo handig!

De leerplichtwet bestaat al sinds 1900 in Nederland en geldt voor alle kinderen/jongeren tussen de 5 en 16 jaar oud. Nu denk je vast: Dus als ik straks 16 jaar oud ben kan ik stoppen met school? Dat zit toch net even anders, zomaar stoppen met school zit er helaas niet in. De leerplichtwet bestaat uit drie onderdelen, Elk onderdeel heeft zijn eigen voorwaarden om te mogen stoppen met je school of opleiding.

  • Leerplicht
  • Kwalificatieplicht
  • Werkleerplicht.

Leerplicht

Ben je tussen de 5 en 16 jaar oud? Dan ben je leerplichtig en moet je naar school. Ga je niet naar school, om wat voor reden dan ook, kun je een bezoekje van de leerplichtambtenaar verwachten. De leerplichtambtenaar gaat namelijk bij kinderen/jongeren langs die zich niet aan de leerplicht houden. Het uiteindelijke doel van de leerplichtambtenaar is om je weer naar school te krijgen. Ben je van plan om te stoppen met school als je 16 jaar oud bent? Dat kan, maar dan moet je wel voldoen aan de kwalificatieplicht.

Kwalificatieplicht

Eindelijk 16 jaar of ouder en van plan om te gaan stoppen met je school of opleiding? Dan moet je eerst voldoen aan de kwalificatieplicht. In de kwalificatieplicht staat geschreven dat je pas mag stoppen met school als je minimaal een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2) op zak hebt. Deze voorwaarden gelden totdat je volwassen bent (18 jaar of ouder dus). Daarna kun je wel stoppen met school (zonder diploma) maar ook dan moet je eerst ergens aan voldoen, namelijk de werkleerplicht.

Werkleerplicht

Ben je van plan om te stoppen met school wanneer je 18 jaar of ouder bent? Dat kan, maar dan moet je gaan voldoen aan de werkleerplicht. In de werkleerplicht staat geschreven dat wanneer je stopt met school of je opleiding zonder diploma je geen recht hebt op een uitkering, totdat je 27 jaar oud bent. Je moet dus gaan werken om te kunnen overleven, want een uitkering zit er helaas niet in. Deze kun je zonder diploma pas aanvragen vanaf het moment dat je 27 jaar oud bent.

De gemeente beoordeelt of je genoeg hebt gedaan

Heb je niet voldoende je best gedaan? Dan kan de gemeente je geen uitkering geven of een lagere uitkering. Heb je wel voldoende je best gedaan? Dan kan de gemeente je de uitkering geven.

Opvulonderwijs. Wachten op je 18e jaar.

Een gevolg hiervan is dat er nu  mbo opleidingen bestaan die eigenlijk niet veel meer om het lijf hebben dan dat de leerling ouder wordt. Het zogenaamde opvulonderwijs. Door de ROC’s en andere grotere onderwijsinstellingen een gretig benutte kans om hun capaciteit en de daarbij behorende subsidiestromen te laten groeien met een scala aan opleidingen die voldoen aan het wettelijke MBO niveau 2. Wat ongeveer hetzelfde is als MAVO. Ze hoeven de meeste leerlingen dus niet echt veel bij te te leren. Wel gaan deze studies vaak samen met flink veel stage uren. Werken voor niks zonder opleiding. Als het er toch niet in zit dan is voor sommigen werken voor geld met 16 jaar misschien toch de beste oplossing.

 

Leerplichtwet. Opleiding of opvulonderwijs
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *