Moet ik mij laten vaccineren voor mijn vakantie?

Niet altijd. Check hier of jouw vakantiebestemming vaccinatie behoeft en zie gelijk hoeveel dit kost en of jouw verzekeraar het vergoed of niet.

 

vakantiebestemming
Voor welke bestemmingen heb ik een vaccinatie nodig

Moet ik mij laten vaccineren voor mijn vakantie?

Niet altijd. Voor reizen naar veel landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika en een aantal Oost-Europese landen zijn vaccinaties nodig. Ook voor Turkije en de noordelijke Afrikaanse landen Marokko en Tunesië worden een of meer van de hier besproken prikken aangeraden. Check hier voor een overzicht van vakantiebestemmingen of je vaccinatie nodig hebt, hoeveel dit kost en of jouw verzekeraar het vergoed of niet.

Het advies verschilt per land. Als u voor minder dan 6 weken op reis gaat, gezond bent en geen binnenlanden, oerwouden of sloppenwijken bezoekt, worden meestal de volgende vaccinaties aangeraden:

  • DTP (difterie, tetanus, polio).
  • Hepatitis A.
  • Gele koorts.
  • Buiktyfus.

Let er op of u voor uw reis in bepaalde landen moet overstappen. Ook hiervoor moet u soms vaccinaties krijgen. Voor veel van de genoemde landen/streken geldt dat er voor een verblijf van meer dan 6 weken of bij een verblijf in zware omstandigheden in de binnenlanden, oerwouden of sloppenwijken aanvullende vaccinaties nodig zijn.
Wat zijn vaccinaties voor reizigers?
Voordat u op reis gaat naar een ver land, heeft u vaak een of meerdere injecties (prikken) nodig om u tegen bepaalde infectieziekten te beschermen. Via een prik wordt een vloeistof in uw spier of onder de huid gespoten met daarin een vaccin. Een vaccin bevat ziekteverwekkers (bacteriën of virussen), maar dan in een onschadelijke vorm. Als reactie op het vaccin gaat uw lichaam antistoffen maken alsof het om de echte ziekteverwekker gaat.

Wanneer u die antistoffen eenmaal heeft aangemaakt, kunt u een tijd lang niet meer ziek worden van de echte ziekteverwekker.
Vaccinatie tegen difterie-tetanus-polio (DTP)

De DTP-vaccinatie is één prik tegen drie ziekten:

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is een keelaandoening die ook wel ‘kroep’ wordt genoemd. Zwelling en aanslag in de keel kunnen er bij difterie zelfs toe leiden dat iemand stikt. De bacterie maakt gifstoffen die hart- en zenuwweefsel kunnen beschadigen. De bacterie wordt overgedragen via speekseldruppeltjes.

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die in zand, mest en straatvuil zit. De bacterie maakt een gifstof die ernstige spierkrampen veroorzaakt. Dergelijke krampen in de ademhalingsspieren kunnen zelfs tot de dood leiden. De bacterie komt het lichaam binnen via wondjes.

Polio (kinderverlamming) wordt veroorzaakt door een virus. Het wordt overgedragen via de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt.

De meeste kinderen in Nederland zijn in het eerste levensjaar tegen DTP gevaccineerd (een serie van drie DTP-prikken).
Deze vaccinatie beschermt 10 jaar. Was uw laatste DTP-vaccinatie meer dan 10 jaar geleden, dan is het verstandig om deze te herhalen (één prik).
Heeft u deze vaccinaties nooit gekregen, dan krijgt u in principe een serie van drie DTP-prikken. Uw lichaam maakt dan voor lange tijd antistoffen aan.

Vaccinatie tegen hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus. De lever raakt ontstoken en u kunt geel worden (geelzucht). Het virus zit in de ontlasting van de patiënt; besmetting ontstaat bij slechte hygiëne.

Bij de vaccinatie krijgt u twee injecties met het hepatitis A vaccin.
Tussen de twee vaccinaties moet mininaal een half jaar zitten.
Hierna bent u gedurende minstens 25 jaar beschermd.
Het hepatitis vaccin kan ook vlak voor vertrek worden gegeven. De tweede injectie kunt u dan na uw reis krijgen om 25 jaar lang beschermd te zijn.
Er wordt ook wel eens een injectie met gammaglobuline gegeven. Dit is geen vaccin maar al direct een antistof. Uw lichaam hoeft de antistof dan niet zelf te maken. Gammaglobuline werkt direct maar beschermt veel minder lang dan een echt vaccin. Gammaglobuline wordt daarom niet meer zo vaak gegeven.
Vaccinatie tegen gele koorts
Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus, dat wordt overgedragen door een mug. Klachten zijn onder andere geelzucht en mond- en darmbloedingen op. In een aantal gevallen is de ziekte dodelijk.

Met een gele-koortsvaccinatie blijft u uw hele leven tegen gele koorts beschermd.

Vaccinatie tegen buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie. U krijgt het via besmet voedsel of vervuild water. Het is een ernstige darmziekte met hoge koorts, ernstige diarree en kans op uitdroging.

Tegen buiktyfus bestaan zowel injecties als capsules.
Een serie van 3 capsules beschermt meestal gedurende een jaar.
Eén injectie beschermt meestal 3 jaar.
Wanneer moet ik contact opnemen?
Vaccinaties krijgt u bij uw huisarts of een vaccinatiebureau. Informeer minstens 6 tot 8 weken voor vertrek welke vaccinaties u nodig heeft.

Soms moet het vaccinatieadvies aan uw situatie worden aangepast. Bespreek het met uw huisarts of vaccinatiebureau als:

u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft;
u een afweerstoornis (verminderde weerstand) heeft;
u een chronische ziekte heeft;
u zwanger bent;
u medicijnen gebruikt.

Bron: Meditel

Op reis? Vergeet je vaccinaties niet.
Getagd op:                                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *