Weg met die vervelende advertenties in Youtube

Ken je dat ? Ben je lekker aan het verdwalen op Youtube moet je bij ieder video 5 seconden wachten voor je een advertentie kan skippen. Gelukkig kun je aan Chrome en Firefox diverse extensies toevoegen om je het leven aangenamer te maken. Hier een uitleg over hoe je adblock toevoegt aan Google Chrome

Rechts boven in je scherm van Chrome staan 3 verticale stippeltje waarachter het menu schuilt van “Chrome aanpassen en beheren”.  Het is altijd zinvol dit menu een keer helemaal na te lopen en kritisch naar al je instellingen te kijken. Standaard deel je heel veel informatie en een leger van Cookies staat voortdurend voor je klaar om je overal over te informeren of op te wijzen. En dat is niet altijd even prettig en bovendien belast je je systeem wat ten koste gaat van de snelheid.

Extensies

Omdat er over de alle instellingen van Chrome heel veel te vertellen is en hier op internet genoeg over te vinden is houdt ik mij in dit artikel eigenlijk bij één bepaalde extensie. Wanneer je dit eenmaal gelezen hebt zul je meer begrijpen over extensies en je zelf verder op onderzoek kunt.

Onder hulpprogramma’s vindt je het tabblad extensies. Hier zie welke extensies je al hebt en welke ingeschakeld zijn. In principe heb je geen extensies nodig maar er zijn wel hele leuke extensies beschikbaar. Deze vindt je als je onderaan klikt op “meer extensies toevoegen”. Nu kom je in de Chrome Webstore.

De meeste extensies in de chrome webstore zijn gratis. Nu bestaat er niet zoiets als gratis want je betaald namelijk altijd. Alleen niet direct met geld maar meestal met je privacy ( je surfgedrag ) en je aandacht. ( allerlei meldingen over updates, nieuws etc. ).

Adblock en gelijkwaardige extensies.

In dit geval kiezen we voor Adblock. Een extensie die het afspelen van advertenties op youtube en facebook omzeilt en direct doorgaat met de items waar je op klikt. Tik de naam Adblock in in de zoekbalk en klik op “toevoegen aan Chrome”. Nu ben je klaar. Kijk nu eens op je Facebook pagina en bekijk een paar YouTube filmpjes en zie of dit lukt zonder advertenties.

Nu zie je in de chrome webstore veel meer extensies voor het blocken van advertenties dus waarom kies ik voor deze?  Bij het installeren van Extensies kijk ik altijd naar het aantal gebruikers die deze extensie al voor mij hebben toegevoegd aan Chrome. Dit zie je in de webstore. Google houdt ook bij wanneer je de extensie weer verwijderd dus met 240.000 gelukkige gebruikers denk ik dat ik weinig te vrezen heb. Bij twijfel kun je ook altijd nog de ervaringen van anderen in de recensies lezen.

Houd er rekening mee dat dit soort extensies de kans lopen om op den duur door Google uit de chrome webstore geknikkerd te worden omdat ze de adverteerders lopen te klieren. Nu heeft Adblock dit slim aangepakt om bij de instellingen de keuze te geven om je te laten kiezen tussen alles blokkeren, veel blokkeren of een beetje blokkeren. Hiermee heeft Adblock nog de gunst van Google aan zijn zijde. Maar het is wel het opzoeken van het randje. Want ik heb natuurlijk direct “alles blokkeren” ingesteld.

Firefox

Gebruik je liever geen Chrome maar een andere browser zoals Mozilla Firefox? Dan gaat dit hele artikel ook op voor Firefox. Extensies in Firefox heten hier Add-ons maar het werkt precies hetzelfde. Alleen is Firefox onafhankelijk ( zeggen ze ) en Add-ons worden daarom niet zo snel door Google geblokkeerd maar Mozilla is wel voor Fair-use dus zal deze op den duur dan ook verwijderen.

 Mozilla firefox addon adblock

Zie ook: https://addons.mozilla.org/nl/firefox

Heeft dit artikel je geholpen om de wereld van extensies te ontdekken en surf je nu supersnel door YouTube? Deel dit bericht dan en maak anderen er ook blij mee.

 

 

Adblock. Vervelende advertenties weren uit Youtube en Facebook.
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *