Wat is een Google tijdlijn ?

Voor gebruikers van Androïd is het verplicht om een account aan te maken bij Google om gebruik te kunnen maken van allerlei diensten van Google zoals Google Play, Google Maps en nog veel meer diensten zoals Google tijdlijn. Alleen veel mensen weten niet van het bestaan van deze service. Met het GPS signaal van je telefoon kun je de meest geweldige dingen doen. Maar wist je dat Google tijdlijn uw locatiegegevens doorlopend opslaat ? En meer van je weet dan je misschien wel wilt.

Google Tijdlijn ( Timeline )

Google tijdlijn is een gratis dienst van Google waar je locaties en locatiegeschiedenis kunt terugzien.  https://www.google.com/maps/timeline )

google tijdlijn

Wanneer je voor het eerst met je Google account inlogt op je de tijdlijn komt schrik je je een hoedje.  Je ziet namelijk dat Google niet alleen weet waar je geweest bent maar markeert ook alle locaties waar je langer dan 5 minuten stil hebt gestaan met naam en toenaam.

Voor jezelf kan dit best een leuke tool zijn bijvoorbeeld als je moet achterhalen waar je ook alweer geweest bent bijvoorbeeld als je een kilometeradministratie bij moet houden.

Big Data

Google kan al deze informatie gebruiken om je zoekresultaten te sturen en relevante advertenties te tonen. Op zich niet erg maar wees er van bewust dat dit allemaal wordt bijgehouden.

Privacy

Wanneer al deze gegevens worden bijgehouden wordt over de jaren een compleet dossier van je aangelegd wat een grote bedreiging kan worden voor je privacy. Zo wordt niet alleen van jaren bijgehouden naar winkels en instellingen je bent geweest. Maar ook waar je kinderen op school zitten, hoe vaak je naar de de tandarts gaat, bij wie je op visite bent geweest, wie daar nog meer waren en hoe laat je thuis was.

Locatiegegevens delen met google tijdlijn of niet ?

Ongetwijfeld zul je ooit een keer toestemming hebben gegeven om deze gegevens aan Google te verstrekken maar dat weet je natuurlijk niet meer. Het is trouwens heel eenvoudig om deze tracking uit te zetten. Gewoon niet je locatiegegevens meer delen. Alleen dan werken sommige apps niet meer naar behoren en je moet heel goed op letten bij installatie van van nieuwe apps dat je deze niet weer per ongeluk deelt.

Nu is Google wel van goede wil om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen maar dezelfde gegevens deel je ook met bijvoorbeeld Flitsmeister, TomTom en andere apps waarvan je niet zeker weet hoe zuinig ze met jouw gegevens omgaan.

Google Tijdlijn. Geweldig of doodeng ?
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *